Školní jídelna

Informace o alergenech

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

  1. EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
  2. ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Hotová jídla budou označována číslem dle přiložené tabulky. Evropským parlamentem a Radou EU byly stanoveny alergeny v tomto pořadí:

  1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
    • 01a – Lepek pšenice
    • 01b – Lepek žito
    • 01c – Lepek ječmen
    • 01d – Lepek oves
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
    • 08a – Mandle
    • 08b – Lískové ořechy
    • 08c – Vlašské ořechy
    • 08d – Kešu ořechy
    • 08e – Pekanové ořechy
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, vyjádřeno v SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na nějaký alergen.